Potencialni morilec z licenco

November 27th, 2008 Comments Off on Potencialni morilec z licenco

旺角Scene:  Muffled by the Shade

Image by RMJimenez via Flickr

Vsaj tako me po novem kliče moj inÅ¡truktor 🙂 Po desetih letih upiranja sem se namreč sprijaznil z dejstvom, da tudi mestni otroci občasno rabimo hitrejÅ¡o svobodo gibanja kot je peÅ¡ačenje.

Avtobusi me niso nikoli motili, taxi se izkaže za razmeroma zanesljivo in znosno drago metodo, pa kljub temu prepogosto žicaš starše, prijatelje, kolege za prevoz. Enostavno ni pošteno.

1908 Ford Model T ad from Oct.

Image via Wikipedia

No, in sem se obilno načudil tej po mojem mnenju izjemno zastareli tehnologiji, ki ji rečemo ‘samohodnica’. Ob vsem čudovitem razvoju elektronike niso uspeli napraviti kvalitativnega preskoka od Ford model T. Å e vedno traja nekaj mesecev da Å¡olanega človeka dobesedno zdresiramo v vlogo avtomata v racionalnem prometnem sistemu.

Ni samoumevno, da se morajo Å¡oferji naučiti čutit s svojim vozilom, kdaj prestavit viÅ¡je ali nižje, kaj je ravno pravÅ¡nji kot za vzvratno bočno parkiranje, opažat naključno posejane znake za omejitve in prepovedi… Promet je eden redkih sistemov, ki je popolnoma racionalno urejen za vse enako. Ergo, ima potencial da se ga popolnoma avtomatizira – vsak znak in vsak ovinek bi lahko bil radijski oddajnik, ki bi sporočil vozilom kako naj se vedejo, ne pa da se vlaga v razvoj pametne elektronike za izogibanje trčenjem. To je jalovo reÅ¡evanje problema na napačnem koncu.

Pa Å¡e en dober razlog obstaja – ker imajo vsi ostali opravljeno to mučenje gledajo na svet in promet nekolikanj drugače. In ne moreÅ¡ jih zares razumet dokler ne izkusiÅ¡ sam. Zdaj Å¡ele razumem kako zelo nevarni smo kolesarji in peÅ¡ci v mestu. In Å¡e toliko bolj prepričan da bi ravno zato morali ukiti avtomobilski promet. 😀

Reblog this post [with Zemanta]

Comments are closed.








What's this?

You are currently reading Potencialni morilec z licenco at Rational Idealist.

meta