Spontanost in Srečavnost

July 15th, 2008 Comments Off on Spontanost in Srečavnost

People participating in summer luge as a form ...Image via WikipediaZnanstveniki pravijo da lahko človek vzdržuje razmeroma redne socialne stike z okrog 120 ljudmi. Ti ljudje so jedro našega socialnega kapitala. To so tisti ljudje, s katerimi najbolj računamo, ko organiziramo projekte in zabave.

Seveda je ta Å¡tevilka v dinamičnem ravnovesju – vse življenje vtopajo v naÅ¡a življenja novi prijatelji in se vezi z drugimi rahljajo. To je naravna posledica razporejanja omejene količine časa – edine dobrine, ki je Å¡e ne znamo proizvajat. Ko ga zmanjka pač ne moremo it več na kavo.

Nekatere spletne storitve so glede tega precej revolucionarne. Ni več neobičajno, da imajo ljudje po več sto ali tisoč ‘prijateljev’ na Facebooku. Intenzivost teh ‘stikov’ je sicer neprimerno manjÅ¡a od pravih, a vsaj v bližini ostajajo.

Twitter gre Å¡e korak dlje, s tem ko omogoči vsem prijateljem da posluÅ¡ajo in ostajajo sproti seznanjeni z vsem kar se mi dogaja. Tako nikoli zares ne nehajo biti del mojega življenja. In če so slučajno v bližini ko Twittnem kje posedam se lahko oglasijo in se zgodi spontano srečno srečanje starih prijateljev. Take sobote se običajno končajo precej pozno in veselo 😉

Twitter tako deluje kot platforma za podporo srečnim naključjem. Podobno Facebook skrbi za to, da nikoli več ne pozabimo na rojstne dneve, pa še ljubka virtualna darilca si lahko podarjamo, ne da bi morali hoditi na vse rojstnodnevne zabave. Če se na Twittru lahko kljub oddaljenosti pogovarjamo, se na Facebooku kljub zaposlenosti lahko igramo.

Te platforme množične intime nam omogočajo razporediti skrite zaloge prostega časa tja, kjer jih najbolj potrebujemo – med prijatelje. O temnih plateh pa prihodnjič…

Related articles by Zemanta

Reblog this post [with Zemanta]

Comments are closed.








What's this?

You are currently reading Spontanost in Srečavnost at Rational Idealist.

meta