Zdravilna moč depresije

October 30th, 2008 § 1 comment

Ode to the moonImage by VeVi via FlickrV zadnjem mesecu se je svet nekoliko korenito spremenil. V Washingtonu se ne pogovarjajo preveč o bližnjih volitvah, v New Yorku ljudje ne hodijo več na kosila, v San Franciscu investitorji ne razmetavajo z denarjem in evropski voditelji izvajajo usklajene akcije. Vsi pa predvsem ves čas ponavljajo, da gre za večjo finančno krizo od velike depresije.

Nedavno sem prebiral pogovore z direktorji najrazličnejÅ¡ih storitvenih podjetij v Veliki Britaniji o tem, kako ta depresija vpliva na njihovo poslovanje. Bojda se je pomanjÅ¡alo povpraÅ¡evanje po dostavi sadja v pisarne, zmanjÅ¡ala se je uporaba taksijev in čistilnic, edino direktor računalniÅ¡kega podjetja za integrirane storitve je bil nasmejan – trenutno si vsi želijo racionalizirati poslovanje in njegova programska reÅ¡itev se prodaja za med.

V silicijevi dolini se zmanjÅ¡ujejo investicije v nadobudne startupe z divjimi idejami, obstoječi startupi klestijo stroÅ¡ke z odpuščanjem tretjine zaposlenih, predvsem iz raziskovanj in inovacij. V zakulisju pa njihovi direktorji priznavajo, da jim situacija pravzaprav koristi, ker se lahko brez slabe vesti ‘znebijo’ slabÅ¡ih delavcev in opravijo jesensko čiščenje.

Obenem nekateri startupi celo cvetijo – v zadnjih tednih so najbolj vidna podjetja (digg, automattic,…) prejela neverjetno velike investicije. To je znamenje, da skladi tveganega kapitala ‘parkirajo’ razpoložljiv denar v ‘varnejÅ¡e’ naložbe, ki bodo najverjetneje prevedrile depresijo.

Ne le prevedrila, zanesljivo bodo takšna podjetja iz nje izšla v bistveno boljšem položaju kot so danes. Ekonomska depresija je pravzaprav evolucijsko-sanitaren pojav, v katerem odmrejo iz raznih vzrokov neperspektivni organizmi. Kdor prinaša pravo vrednost za uporabnike bo vedno uspešen, v časih depresije pa bo lahko celo izstopil iz brbotajoče množice iz zavzel mesto, ki mu pripada. Zdi se, da so nekatere storitve na spletu že dosegle to raven  pomembnosti za zahodni svet.

Related articles by Zemanta

Reblog this post [with Zemanta]

§ One Response to Zdravilna moč depresije

  • TS says:

    Super post.

    Se popolnoma strinjam, da je ekonomska kriza sanitaren pojav, da se splošna ekonomija malo prečisti. Tisti, ki dodajajo vrednost bodo gotovo obstali, ostali pa pomrli.

    Problem so predvsem osebne stiske, ki pri tem nastanejo – to je že tema za drugi post.








What's this?

You are currently reading Zdravilna moč depresije at Rational Idealist.

meta