Potrpezljivost in vztrajnost

January 8th, 2009 Comments Off on Potrpezljivost in vztrajnost

GUANGZHOU, CHINA - DECEMBER 29:  A monkey perf...
Image by Getty Images via Daylife

Slučaj, da pišem prvo kolumno v novem letu kliče po refleksiji preteklih 12 mesecev. Natanko pred enim letom smo se po vrnitvi v domovino organizirano lotili razvoja Zemante in priprav na vstop na trg. Takrat smo se morali mnogo reči naučiti skoraj iz ničle in razmeroma hitro. Poleg tega da smo šele sestavljali končno ekipo smo imeli tudi nekaj identitetnih težav.

StarejÅ¡i kolega, ki je že prodal prvi startup mi je takrat zelo učinkovito opisal kaj nas čaka: “Prvo leto se ukvarjaÅ¡ z izdelki, drugo s trženjem in tretje s prodajo.” To ne pomeni, da se v vsakem trenutku ukvarjaÅ¡ le z eno od treh reči (razen če si one-man-band), temveč da v vsaki fazi le ena določa pravila igre.

Zares je bilo naše prvo leto v največji meri podrejeno oblikovanju in preizkušanju idej za izdelke in usmeritve. Nekaj je bilo pravih, nekaj je bilo napačnih, stalno spremljanje odzivov uporabnikov pa nam je kazalo pot naprej.

GUANGZHOU, CHINA - DECEMBER 29:  A monkey jump...
Image by Getty Images via Daylife

Jeseni smo precej očitno preÅ¡li v trženjsko fazo in pričeli skozi prvih 12 mesecev utečene izdelke prilagajat strategiji dostopanja do novih uporabnikov. Izkazalo se je da niti ‘strokovnjaki’ za spletno trženje ne vedo kaj točno delajo, in da je proces zelo podoben tistemu iz določanja izdelka – stalno kreativno ugibanje in izboljÅ¡evanje na podlagi meritev.

Globalna recesija je prinesla tudi nekaj dodatnih pritiskov k hitrejÅ¡i monetizaciji, zato bomo že spomladi preÅ¡li v prodajno fazo. Takrat se bo tudi trženje podredilo dostopanju do ‘pravih’ strank.

Tudi če se ga ne moremo vedno držati, je ta model treh ciklov koristno imeti v mislih. Nekateri procesi pri gradnji podjetja potrebujejo določeno količino časa, da se dovršijo. Z drugimi besedami: rabiš 12 mesecev, da lahko narediš dovolj poskusov in napak in zbereš dovolj informacij, da si zrel za naslednjo raven. Tudi potrpezljivost je pomembna vrlina podjetnika.

Reblog this post [with Zemanta]

Comments are closed.








What's this?

You are currently reading Potrpezljivost in vztrajnost at Rational Idealist.

meta