Prihodnost slovenskega podjetništva v treh dejanjih

August 21st, 2018 Comments Off on Prihodnost slovenskega podjetništva v treh dejanjih

Pred počitnicami sem imel spet čast sodelovati v komisiji na zaključni konferenci ustvarjalnika. Predstavilo se je devet ekip srednješolcev iz slovenije, madžarske in zda, ki so letos obiskovali ustvarjalnikove krožke in se spoznali s podjetništvom.

To so bili najbolj zanimivi startup projekti ki sem jih videl letos. 
Srednješolci imajo res prednost na trgu zaradi svoje neobremenjenosti z avtoritetami in filtri. Lucidno znajo prepoznati resnične probleme v resničnem svetu, ustvarjalnikov program jim pa da jezik in metodologijo za prevod teh idej v poslovni načrt. Nekaj genijalnih primerov:

  • četrtina operacij za srčne spodbujevalnike se opravi zaradi menjave baterij. Kaj pa če naredimo in patentiramo vzpodbujevalnik z brezžičnim polnjenjem?
  • V združenih arabskih emiratih je popularen šport dirke kamel. Kamele ti dni pred dirko hranijo samo še s sladkorjem, v upanju da jim bo to pomagalo zmagat. Kaj pa ce namešamo hrano z alpskimi zelišči in jo izvozimo v arabijo?
  • Ljudje ki so priklenjeni na voziček grejo tezko iz hiše ko dežuje ker imajo potem umazano celo stanovanje. Kaj pa če jim naredimo copate za kolesa vozička?
  • Vsake tri minute je na urgenci sprejet nekdo zaradi alergije na hrano ker je v trgovini kupil nekaj z napačno sestavino. Kaj pa če naredimo app ki bo neberljivi drobni tisk prevedel v rdeče-zelen kazalnik?

To je samo nekaj primerov podjetniških zamisli šestnajstletnikov, ki so povsem izvedljive, premišljene, in rešijo resnične probleme.
Najljubša letos mi je bila sicer ena se bolj skrajna – tretjina odraslih se “ne počuti cisto po uporabi navadnega toaletnega papirja po veliki potrebi”. Vlažen papir ima nekaj slabosti, ampak kaj pa če naredimo vlažilnik za toaletni papir? Ideja ki je nora samo zato ker smo v kulturi, v kateri je to tabu tema. Taki biznisi so vcasih zelo uspešni pa se družbeno koristni.
Seveda bojo vse te ekipe v kratkem šle na univerze in bojo zelo težko nadaljevale te projekte, a izkušnja ki so jo imeli, iz učilnice do problema do ideje do načrta jim bo ostala za vedno.

Kar nas pripelje do drugega dela tega članka. Ustvarjalnik je letos objavil tudi da po petih letih bistveno zmanjšuje število krožkov. Enostavno pretežko je v Sloveniji vzdrževati operacijo ducatov šol, mentorjev, lokalnih sponzorjev. Spremljal sem jih od začetka, videl kar nekaj ekip ki so izgorele ko so poskušale drzati zadeve skupaj brez spodobnega plačila, videl sem kako ministrstvo naroči izvedbo enakega programa drugi organizaciji brez izkusenj, in kako Matija začenja razumeti razsežnosti slovenskega steklenega stropa

Tretje dejanje tega članka je enako pomembno. Ekipa ustvarjalnika bo pretvorila svoje izkušnje v spletno platformo za poučevanje. Sprva podjetništva, kasneje upamo da tudi še drugih sodobnih predmetov. Platforma bo omogočala ambicioznim šolam in učiteljem, ki jim je mar za prihodnost svojih varovancev, da na enem mestu dobijo vrhunski program in gradiva potrebna za izpeljavo podobnega predmeta, skupaj z vajami za razvoj podjeniške miselnosti in prakse.

Slovenija po mojem mnenju s tem izgublja izjemno pomembno gonilo prihodnosti družbe, a najbolj žalostno je da najverjetneje čez pet let noben ne bo več vedel, le jamrali bomo spet da Slovenci nismo dovolj podjetni. 

Hvala vsem ki so Ustvarjalnik poganjali doslej in veliko sreče pri novem projektu.

Comments are closed.








What's this?

You are currently reading Prihodnost slovenskega podjetništva v treh dejanjih at Rational Idealist.

meta