umetnost v času potrošništva

November 22nd, 2006 § 1 comment

1834

spet je bil kosovni odvoz, torej sem spet praznil klet. to pot sicer ne svoje, a kolicina vpletenih čustev je bila sorodna.

spet smo se čudili količini krame, ki se nabere v skritih kotičkih naših bivališč, ki postanejo skriti ravno zato, da lahko skrijejo kramo, ki jo tja nakopičimo. sami pred seboj skrivamo dele lastnega življenja, in za to zlorabljamo nič hudega sluteče prostore.

in potem se sprehajamo po ulicah polnih odlsuženih predmetov in izdelkov, ki čakajo svoj sodni dan in za kratek tretnutek se zavemo bistva sodobnega človeka, človeka-potrošnika. res se ves čas zavedamo te svoje vloge, še zlasti na koncu meseca, ko nam zmanjka denarja za račune, ker smo ga porabili za čevlje in (neuporabna) darila, a tiste nekajkrat na leto smo soočeni z udarcem vseh malih grehov, in to za nekaj let (desetletij) nazaj.

pa ne le mi, krivci za svoj kupcek. ne, vsak mimoidoči, mimo-vsakega-kupčka-idoči se zdrzne nad lastnim bistvom, tudi če je njegov kosovni odvoz šele čez pol leta. njegovega bistva se dotakne materializacija tujega življenja, ganjen je od naše razsipnosti.

tako smo avtorji vsakokratnih kupov krame pravzaprav edini predstavniki posebne vrste javno umetnosti, ki je edina po meri in ki edina izhaja iz bistva sodobnega človeka-potrošnika. kosovni odvozi so neposredni nasledniki karnevalov cikličnih religij predmonoteistične dobe civilizacije. kupi pred hišami so posledica nam inheretne kreativnosti, pač izražene pri nakupovanju. kreativnost in inovativnosti niti potrošnik ne ubeži, le izvedbena aktivnost se spremeni.

homo consumer in ars consumerans sta dve plati neke iteracije istega poliedra, ki mu pravimo človek. kosovni odvozi pa skrbijo za njegovo duševno zdravje, podobno kot so v dobi religije zanj skrbeli redni obredi.

§ One Response to umetnost v času potroÅ¡niÅ¡tva
What's this?

You are currently reading umetnost v času potrošništva at Rational Idealist.

meta